Smrt jako pohodlné řešení?

06.03.2008, 14:50 | Svět, filosofie, politika...

Když se podíváme na všechny ty „pozitivní“ vyhlídky, co nás v nejbližší i vzdálenější budoucnosti čekají, nelze dojít k jinému závěru.

Představte si, že ode dneška za 5 let bude poslední den, kdy si budete užívat současného pohodlného životního stylu. Tím ta pohodlnější éra skončí a od té chvíle až do konce vašeho života to půjde s kopce. Bez reálné vyhlídky na obrat.

Pouze nepříjemnosti se začnou postupně měnit v boj o přežití.

Jaká je to představa?
Není vlastně smrt jednodušší?
K čemu tu vlastně jsme? Kam kráčíme?

Pomůže vám taková představa ke kvalitnějšímu prožívání současného života nebo spíš způsobí depresi? Hraje v pohledu vsříc takové budoucnosti velkou roli víra? Dokáže víra zachránit svět?

Četlo: 1979
pridej.cz

Komentáře#


1. Cody# | 06.03.08, 15:36 | http://bloxxter.info | cody#email.cz

Koukám, že tě to skepse taky dostalo. Ale ano, je to tak. Jediné co nám zbývá se snažit s tím něco udělat, protože my jsme ti jediní co s tím mohou cokoliv udělat.

Nevím jestli víra pomůže, ale myslím, že víra společně s nějakými aktivitami by nám mohla dát minimálně pocit, že děláme vše co jde. A když to bude mít výsledky - tím líp.


2. Brozkeff# | 06.03.08, 20:40

Apriorním skeptikem jsem už nějakou tu dobu, co se děje teď už jsou jenom důkazy toho, co se už několik let čekalo. Když k tomu přistupuješ castanedovky s vidinou smrti, tak je to ale slušně motivující :)

Nevím co znamená „my jediní“, pokud myslíš lidi jako celek tak je to správně, pokud myslíš jakoukoli formu elity, tak nesouhlasím. Ono takové „hlubinně-ekologické smýšlení“ u těch 5 % populace nevyrovná tu narůstající spotřebu těch 95 %. Liberální tržní kapitalismus přechod nezvládne. Tranformace typu New Deal nebo Marshallův plán by tržní hospodářství bez masivních státních zásahů rozhodně nefungovaly.
Zajímavé texty se objevují např. v časopise Resurgence, vynikající jsou i na netu dostupné záznamy S. Kumara.

Jinak k rekapitulaci současného stavu:
Pěkným až na teze o náboženství je „klasika“ Zeitgeist, za nejlepší článek považuji tento od J. Kalouse, už pár let starý, nicméně krásně je vidět, jak přesný a prorocký. Jinak čísla řeknou taky hodně: ropa za $104 a roste, zlato za téměř tisíc a roste až do nebes, ostatní drahé kovy totéž, pšenice taky trhá jeden rekord za druhým, zásoby uhlí nebudou na několik set let, jak se tvrdí, ale Coal Peak tu bude do 15 let, no a hroutící se akciové trhy a konec dolaru je už jen šlehačkou na dortu. A to tu jednáme o USA radaru, jak „prozíravé“, když ropa k nám neteče z USA, ale z Ruska...


3. petr# | 06.03.08, 22:58 | http://svitidla.hocker.cz | info#hocker.cz

... rozhodně víra v lidi a sebe by pomoci mohla. Dělej jak uznáš za vhodný, na Smrt je času zatím snad až do.t


4. Lith# | 13.03.08, 08:44

Nechápu, kde jsi vylovil hypotézu, že už bude jen hůř :D


5. Brozkeff# | 13.03.08, 08:50

Kdybych nepsal, "Bude hůř a nebo bude líp", tak neřeknu nic. Názorová publicistika musí mít jasný názor, jak je mi právě ve škole vtloukáno do hlavy, tak prezentuji jasný názor! Takový, který vzbudí emoce, touhu odpovědět, nesouhlasit, protestovat -- takový, který zvedne čtenáře ze židle! Ano, tak to musí být, tak se píšou komentáře do novin :D


6. Smrtka# | 15.03.08, 12:42

Řekla bych, že takhle to s mizérií na světě bylo vždycky, jen se trochu mění podmínky. Ale i tak už tisíce lidí dokázalo, že život za to stojí, i když je to možná jenom nesmyslná hra, pravidla jsou taková, že tu nejsou žádná a můžeš si je vytvořit sám. Jeden gladiátor ve starém Římě prý řekl, že abys v aréně přežil, nesmíš bojovat proti smrti, protože tu neporazíš; musíš bojovat, protože chceš žít. Chaos byl, je a bude, to nezměníme, to je svět. :)) Osobně si myslím, že až tu všude bude řád, všechno zanikne. Takže chci vidět brozkwí optimismum, šup, šup. :)))


7. Brozkeff# | 16.03.08, 00:54

"až tu všude bude řád, všechno zanikne"

Právě naopak – řád tu už větší nikdy nebude, neboť základním zákonem jest, že entropie systému se zvyšuje. Lapidárně řečeno, už tu bude jen větší a větší chaos. (Fyzikové mě za takové tvrzení umlátí, sice jsem už pochopil, že pojem "chaos" a "entropie" je něco docela jiného, ale já se zkrátka nechci zbavit toho konceptu, že opakem "řádu" je "chaos". Pokud Řád, tedy uspořádanost chápu jako nízkou míru entropie, definuji Chaos jako prostředí s vysokou měrou neuspořádanosti... otázkou samu pro sebe ještě je jaké významy nese pojem Chaos, lze to vnímat i jako synonymum k pojmům Universum, Bůh či Matrix ... ale to už poněkud odbíhám... ;-))


8. SNOP# | 02.04.08, 10:14

Ode zdi ke zdi.

Universum = celek, sjednoceni.
Matrix = matice (ve smyslu gridu), matka (ve smyslu tehotneho zvirete, ale to se sem nehodi).
Buh = Buh.

Kosmos = sperk
Svet = to, kam sviti svetlo.

Chaos = temnota, propast, prostor, nezformovana materie (bezne vyznamy reckeho slova), neusporadany stav, ze ktereho usporadanim vznika svet

Entropie = umela modelova velicina urcujici neco jako "prumerne prekvapeni cloveka pristoupivsiho k systemu, kdyz vi to, co vi"

Entropie vzrusta, ale 99,9999% entropie je ve svetle. Dokud Slunce sviti, tento rust se nas nedotyka. V tomto smyslu je svet opravdu ditetem Slunce.
Rust entropie v podstate jenom znamena, ze o vecech ztracime informace. Ve svetelne metafore to znamena, ze se z jednobarevnosti stava mnohobarevnost a z mnohobarevnosti bila.
Stav maximalni entropie neni poradny bordel, je to spis nepoznatelna a nepohnuta šeď.

V zasade si clovek, pokud se omezi na dualitu rad-chaos, nepomuze. Nuda tady, nuda tam.
Tedy: ne, ze by to mezi, tedy zivot, pomohlo. Ten pesimismus je pravdivy a neudelas nic. Ale toz muzes zit :-)


9. Brozkeff# | 02.04.08, 11:19

No, já jsem ten "základní zákon" pojal tak "kvazifyzikálně", a použil několik slov, kterým jsem přiřadil jiný význam, než jaký obvykle mají. Třeba za chybu považuji slovo "synonymum", chtěl jsem tím poukázat spíš jen na určité styčné body, které bych ale musel ještě ukázat.

Universum jako celek, vše co je, jsem k pokmu Chaos myslel v tom významu, jak jej předkládá třeba Carroll -- což si uvědomuju že je dosti velká odbočka od původního fyzikálního smyslu.

Matrix jsem myslel v tom duchu jako (subjektivně) stavěný svět. A Boha jsem myslel rovněž tímto subjektivním způsobem, kdy tím myslím, že člověk je (sám sobě) Bohem.

Koncept řád vs chaos beru jako mentální reprezentace jakýchsi rozmazaných množin, kdy na jakési škále mohu subjektivně zachytit pojmy. Podobná snaha je třeba "roční období", kdy si podle kalendáře sice tyhle cykly nějak přesně vymezujeme od-do, přesně na dny, ale taky to je jenom snaha o nějaké "exaktní" uchopení spojitého cyklu, kterému je srdečně jedno, jaký je přesně den, a jestli je ještě poslední den zimy, nebo první den jara.

Entropie atd. -- v zásadě se mi Tvůj popis líbí. Závěrečné shrnutí rovněž. Za analýzu mého textu děkuji, oceňuji takovouhle zpětnou vazbu a nakopnutí k revizi používání některých obratů a stylů.

Nevím, nakolik se z mých textů dá rozklíčovat, jak věci skutečně uchopuji... mám pocit, že prožívám něco docela jiného než co píšu -- jako by psaní zaostávalo za skutečností a ještě fungovalo naučeně nějakou dobu "na setrvačnost". Při verbalizaci něčeho mám čím dál větší problémy věci zachytit, konceptualizovat, diskrétně popsat -- moje návyky použití a používání jazyka a jeho konstruktů jsou až překvapivě pevné a nezničitelné a nové skutečnosti stále ještě nemají v mém jazykovém světě pojmenování (a mohou ji vůbec získat?)

Stejně tak jako nevím, jak si můj text vyloží druzí, ani já moc nevím, jak si mám některé texty vyložit já...


10. SNOP# | 02.04.08, 16:44

Chaos ma primarne opravdu vyznam filosoficky.... tezko vubec uvazovat, ze by Carroll mel na mysli neco jako "system s nelinearni zavislosti reseni na pocatecnich podminkach" :-)
On proste vzal modni slovo, vlozil do nej Kia, a domnel se, ze "ma mene konotaci nez Buh" (parafrazuji LNaP). Od te doby ziskalo mnohem vic konotaci nez Buh samotny... a zavladl chaos :-)

Ale proc hlavne pisu: kvuli tem rozmazanym mnozinam. Jasne. Ale furt to vidis uplne opacne, nez nabizim ja. Zminujes "jaro" a "leto" jako vagni pojmy s nejasnym a arbitrarnim "prechodem". Nabizim opacne videni: realny "prechod" s nejakymi abstraktnimi kulminacemi s nazvy "jaro" a "leto". To, co me zajima, a kde se imho deje cela magie (a svet) je mezi poslednim dnem zimi a prvnim dnem jara - coz je nakonec cely rok.
Chaos a rad jsou dva extremy, ktere jsou mozna z ruznych duvodu zajimave, ale to nejzajimavejsi se deje mezi nimi - houby! Zase bych do toho spadnul!
Deje se neco fakt zajimaveho, co moc nechapu. Kvuli pochopitelnosti to muzu natahnout do extremu dvema smery, a tim postulovat chaos a rad. Tak.
Trojnost proti dualite.


11. didi# | 03.05.08, 23:14 | pouctemnecomischazi#seznam.cz

Velmi pěkně jsi to vystihl, až jsi překvapil, jen s tím rozdílem, že je to realita. Nemusím si nic představovat. Realita je horší než moje představa.Narozdíl od tebe mám otázky zodpovězené.Víra nepotřebuje zachraňovat svět! Lidi chtějí zachránit sami sebe,ale i svět ve kterém mají to "své" všechno.Lidi vědí, že je víra zachrání,ale bez toho jejich světa a tak tam pořád cpou to "své". Jenže záchrana je od světa nikoliv se světem. Mýlíš se. Jsou tu otevřené dveře plné Boží milosti. Nezavírejme je svým "nelze dojít k závěru". Nabídnutou milost v Kristu Ježíši můžeme přijmout nebo odmítnout. Vždy bychom si ale měli být vědomi svých vlastních činů a nelhat druhým o tom, že tu nic není. Jen se pěkně přiznej zda jsi milost přijal nebo jsi ji odmít.


Vložit nový komentář#

— Aby se komentář odeslal, políčka Jméno, Komentář a správná odpověď na antispamovou otázku musí být vyplněna!
— phpBB tagy ani jiné syntaxe tu nefungují, proto je nepoužívej – komentář jen bude plný balastu.