Ekoteroristické zamyšlení a návod jak spasit svět

28.05.2008, 22:17 | Svět, filosofie, politika...

Hle, skutečná ekologie: Zabraňte lidem, aby zbohatli. Budou se chovat ekonomicky i ekologicky. Největším zlem pro planetu je bohatá společnost.

Životní úroveň drtivé většiny českých občanů se v posledních letech zvyšovala. Aniž by kdokoli musel dělat něco víc než dřív, se stejnou prací, dostáváme víc peněz, za které si můžeme koupit víc. Kdo by byl takový vůl, aby si dobrovolně odpíral, a když už ty peníze má, přesto kupoval jen tak málo, jako kupoval dřív, když na víc neměl.

Chudý Číňan, co jí celý život suchou rýži (90 % svého příjmu totiž stojí samotné základní potraviny), je pro planetu skutečně mnohem méně zatěžující než bohatý Evropan či Američan ve velkoměstě, který každý den jede autem 20 km přes celé město do práce a z práce, každou chvíli létá pracovně letadlem na služební cesty po celém světě, párkrát do roka jede s rodinou do exotických zemí, postaví si za pár miliónů dům s překrásnými dřevěnými podlahami z nelegálně vykácených pralesů, spotřebuje za den tolik, co Číňan za rok atd. Mimochodem, zanedlouho už nebude koho s čím srovnávat, protože když tomu Číňanovi v posledním roce podražila ta rýže asi o 200 % (proto, aby Američan měl do svého Hummeru "ekologické" biopalivo), tak aby se teď mohl Číňan najíst, stála by ho jenom ta rýže 0,9 × 3 = 2,7× tolik, kolik celkem vydělá — Číňan tak brzy umře hladem (ale Američan ještě bude chvíli moct jezdit svým nenažraným vehiklem a tahat v něm svou tlustou prdel).

Člověk, který je bohatý, si postupně může dovolovat i dražší věci. V poslední době je velice módní a „ekologické“ jíst tzv. bio potraviny. Není nic lepšího, než namísto ne-bio jablek z místního sadu kupovat bio jablka z Austrálie. Pro přírodu prospěšná se rovněž jeví vegetariánská strava (neboť údajně jeden masožravec potřebuje na své uživení 2 ha půdy, zatímco vegetariánů se na téže rozloze uživí asi 14). Takový bohatý evropský či americký vegetarián se ovšem nespokojí s tou suchou rýží Číňanovou: jednak pro udržení žádoucího přísunu všech těch nenasycených mastných kyselinek a jiných správných živin, jednak pro to, že takový člověk je zásadně rozmlsaný člověk, si takový člověk začne po kilech kupovat nejrůznější exotické ovoce, exotické kešu a para-ořechy a jiné luxusní pochutiny, které pro své vypěstování jsou krapet náročnější než samotná rýže či sója. Kdo ví, jestli navíc nebyly vypěstovány na plantáži, kde původně stál tropický prales.

Vrátím se zpátky k původní myšlence: máme tezi, že člověk, který bohatne, se stává rozežraným, a utrácí zase všechno, co má — tedy způsobuje větší ekologickou zátež než kdyby utrácel méně. Tím, že člověk potom ty tuny plastového a jiného odpadu poctivě třídí do kontejnerů, se vůbec nechová ekologicky — to by nesměl ty výrobky vůbec kupovat! To stejné platí i pro další věci — např. ekologické zpracování elektroodpadu (člověk nemá takového elektrozboží kupovat), používání recyklovaného papíru (proč vůbec tisknout na své tiskárně a kopírce každou krávovinu), svícení úspornými žárovkami (když je tma, tak se snad jde spát, ne), používání aut s úsporným motorem (dřív žil člověk celý život na jednom místě a nepotřeboval cestovat stovky kilometrů sem a tam) a můžeme neustále pokračovat.

Ekonomika a další vývoj stojí výhradně na SPOTŘEBĚ. Aldous Huxley na této myšlence postavil svůj román Brave New World (Překrásný nový svět, česky vyšlo jako „Konec civilizace“), ve kterém byla důmyslnými prostředky každá kasta společnosti manipulována k tomu, aby pravidelně konzumovala a podporovala spotřebu a tedy i hospodářství.

Chudý člověk si díru v oblečení zašije a chodí v něm dál, bohatý člověk takové oblečení vyhodí a koupí si je celé nové, neboť to pro něj jsou zanedbatelné náklady a vlastnoruční oprava by stála víc času, než jak dlouho by vydělával na nový výrobek. Huxley byl v roce 1931, kdy román psal, vizionářem. V té době se ještě obrovské množství věcí opravovalo, vyměňovalo jen to rozbité, šetřil se materiál. Co dnes? Přesně jako v románu: všechno je průmyslově vyrobené jako celek, porucha části znamená neopravitelnou poruchu celého zařízení. Foťák se dřív dal opravit rozšroubováním a výměnou vadné části. Dnes se digitály nevyplatí opravovat, takovou opravu zvládne jen autorizovaný servis a ten si za ni účtuje víc, než kolik stojí celý nový foťák. Totéž platí pro veškerou polovodičovou elektroniku.

Řítíme se do řiti. Dmitry Orlov nedávno napsal:
„Náš současný svět je velice křehký výtvor a místa do něj patří jen potud, pokud je v těch místech k dispozici elektřina, je tam pravidelné letecké spojení a je tam pro novináře k dostání pitná voda v plastikových lahvích.
Je možné, že ekonomický kolaps je naše poslední naděje, jak zastavit naše zběsilé pošlapávání toho, co zbývá z ekosystému, který se zdá být již jen krůček od bodu, ze kterého není návratu.“


Doporučené zdroje:
— Václav Klaus: Modrá, nikoli zelená planeta
— James Lovelock: The Revenge of Gaia
— Dmitry Orlov: Closing the collapse gap

Četlo: 2070
pridej.cz

Komentáře#


1. al-Quaknaa# | 18.05.08, 15:47 | http://alquaknaa.travna.cz | alquaknaa#gmail.com

Pěkné, jen mi tam opravdu chybí ten návod ;) Popsal jsi problém, řešení nikde. Já vím, že chci moc, ale když to ten nadpisek sliboval ...


2. Brozkeff# | 18.05.08, 19:44

Co bys jenom nechtěl!
Psát atraktivní titulky, které zásadně nesouvisí s obsahem textu, jsem se naučil v rámci svého studia žurnalistiky. Na něco je lidi potřeba nalákat. Zároveň existence určitých nedostatků motivuje lidi k vlastní aktivitě, že třeba mají potřebu napsat komentář a dát to autorovi vědět atd. A o tom to je! Mít tu reklamní bannery, za které dostanu penízky za počet přístupů, je ideální text, který je provokativní a nasírací, že každý čtenář bude mít potřebu se k němu vyjádřit, reagovat na reakce ostatních, nadávat autorovi, a pravidelně dál stránku sledovat, jestli tam není zase nějaká volovina, proti které je třeba se ohradit :)

Jinak souhlasím. Titulek jsem psal, ještě když nebyl napsaný text a tedy jsem ani netušil, o čem to nakonec vlastně bude. Že se nedá pořádně takový "instantní návod" napsat, je právě ta největší tragédie dnešního světa...


3. al-Quaknaa# | 19.05.08, 22:55

A to jsme právě myslel, že ses povznesl nad tu úroveň, která se učí ;) jak vidno to má na tebe neblahý vliv a nebýt toho, že máš na škole dost času číst esoterickou a alternativní literaturu bych řekl, že ti je spíš ku škodě než užitku. Ale určitě tam jde vidět i kladný vliv té druhé půlkdy studia, která není žurnalistická, ne že by se studium psychologie nemohlo taky zvrhnout (ještě hůř) ;) Ale hodně štěstí :)


4. Brozkeff# | 20.05.08, 00:41

Jo, ta žurnalistická půlka je fakt vopruz :e) teď jsem v neděli dopisoval seminární práci o 25 tis. znacích, deadline bylo pro odeslání 23:59, já to dopsal a odeslal 23:54. Dnes jsem si koupil knihu doc. Pavelky, kterou budu muset prostudovat před zkouškou, kterou pokud dám, tak to bude malý zázrak. Takové studium fakt přibíjí k zemi.

Ještě že mě drží trochu v oblacích ten psychologický okultismus :D


5. SNOP# | 28.05.08, 16:25

Lovelock


6. Brozkeff# | 28.05.08, 22:18

SNOP: díky za postřeh, opraveno


7. iscilitight# | 29.05.08, 15:55 | iscilitight#seznam.cz

Nějak moc nechápu, kam tím míříš? Nejsem ani vášnivý ekolog, ani vášnivý bio- propagátor, ale mám takový pocit, že hlavní myšlenka obou dvou je v tom, aby si lidi uvědomili, kolik toho spotřebují, kolik stojí doprava a balení např. zbytečných jahod v lednu atd.
Samozřejmě- teď je to móda, takže když vidím v supermarketu bio banány(které se vezly přes půl světa letadlem, tj. ekologická zátěž obrovská, nehledě na ostatní aspekty), může mě klepnout. Přesto nevidím důvod, proč to tady všechno zatracovat. Jde hlavně o to, že pokud si o tom kdokoli něco málo přečte, třeba se nad tím zamyslí a pokusí se jíst sézónní potraviny a v obchodě si nenakrást 10 igelitek, ale odnést si nákup ve vlastní tašce. Jasně, jsou to dá se říct hovadiny, přínos nula nula nic, ale čím víc takových lidí bude, tím líp.

Docela mě překvapuje takhle naivní názor zrovna od tebe(nehledě na to, že z tohohle článku naprosto křičí, že kritizuješ věci, o kterých toho moc nevíš, hlavně že to dobře zní). Výkřikem o zákazu bohatnutí nic nezměníš. Lidé se kvůli obecnému blahu svojí plné ledničky nevzdají. Můžeš je ale přesvědčit, aby si aspoň tu ledničku naplnili něčím rozumným.


8. Brozkeff# | 29.05.08, 21:20

iscilitight: jo, souhlasím, že tenhle článek je sranec de luxe. Jelikož moc nestíhám a tady se už předlouho nic neobjevilo, tak jsem publikoval i text, který jsem psal jednou, když mě chytnul k večeru amok. TY citované zdroje jsou samozřejmě selektivně a chaoticky posbírané, aby to tvořilo pseudokoherentní celek. Občas má člověk dost toho odborného a seriózního akademicko-vědeckého přístupu, a tak jako odereagování mohou vznikat takovéto plky. Nu což, internet je plný ještě mnohem horších věcí :e)


9. iscilitight# | 29.05.08, 22:21 | iscilitight#seznam.cz

Ok, tož co s tebou..jsem se těšila, že se mi to třeba budeš pokoušet vyargumentovat..:D No, po zkouškovym:-)


10. Brozkeff# | 30.05.08, 01:01

Tož ačkoli to tak většinou vypadá, já nemám až tak nutkavou potřebu si držet konstantní sebeobraz, a držet ego pořád na jednom názoru. Můžu pak sice vypadat jako korouhvička co se točí, kam se jí to zrovna hodí, ale faktem je že takové chování je energeticky zdaleka nejvýhodnější (a pro duševní zdraví výhodné úplně maximálně).

Osobně o tom klidně prohodit pár slov můžeme, to ti i nějaké ty argumenty dám, ale nemám náladu to rozepisovat ve strukturované formě písemně :) jedině že bych z toho měl udělat nějakou seminárku ;)


11. iscilitight# | 02.06.08, 19:49 | iscilitight#seznam.cz

Tak to já teda zvlášť teď o zkouškovým preferuji hloupé a zbytečné debaty na jakémkoli blogu před seminárkami:-) To toho ještě nemáš dost?:D


12. Axxym# | 07.06.08, 15:53

chm... já si myslím, že je to vize hezká, ale planá. Dokud budou mít velké společnosti dost prachů z konzumu, tak se nic nezmění. Já se třeba děsím toho, kolik plastových flašek vyhazujem z privátu za týden (já teda piju zásadně čaj, i v létě, ale i tak :). Osobně bych klidně kupoval minerálky ve skle, které je snáze recyklovatelné, problém je v tom, že firmy nic takového nenabízejí, protože s tím je moc práce. Já jako člověk s tím nadělám jen málo, pokud se nezmění politika velkých firem (dobře, můžu kupovat jenom ty z flašky, ale kolik takovým minerálek na trhu je?).

Já bych to neviděl tak bledě- za nějakých padesát let dojde voda a dost možná bude nějaká ta světová válka nebo tak :) Spasit svět není třeba, příroda si poradí- jen je třeba se vzdát toho antropomorfního přesvědčení, že když vymřem my, tak skončí celá planeta. Prd. Ta tady byla dávno pŕed náma a bude dlouho i po nás. Jo, udělali jsme tady bordel, ale jinak to ani nešlo. Vyspělé civilizace umírají celkem běžně...:)


Vložit nový komentář#

— Aby se komentář odeslal, políčka Jméno, Komentář a správná odpověď na antispamovou otázku musí být vyplněna!
— phpBB tagy ani jiné syntaxe tu nefungují, proto je nepoužívej – komentář jen bude plný balastu.