O víře v ducha peněz

14.12.2008, 14:12 | Svět, filosofie, politika...

Stručná úvaha na téma, kterak se nic stalo „vším“...

Jak je to možné: začněme dogmatem (který pro účely této rozpravy nebudeme zpochybňovat), že "peníze jsou vše". Bez peněz do hospody nelez, takže peníze jsou zkrátka a dobře vším.

Co to jsou peníze? V dnešní době jsou fiat měnou, tj. nejsou ničím kryty, máme v ně důvěru, jsou prostředkem směny, ale samy o sobě jsou jen personifikovanou důvěrou jejich uživatelů v to, že těm penězům, které dnes za něco dostanu, bude věřit zase někdo další, že za ně něco bude schopen dostat atd. Peníze jsou tedy jen zhmotněnou vírou lidí.

Nejsou tedy snad Bohem? Falešným bohem určitě: většina lidstva v peníze věří, přitom jejich substancí není nic víc než nehmotný, dynamický proces, který je navíc docela pomíjivý a podmíněný například již samotnou existencí lidských společenstev. To z něj nedělá ideálního kandidáta na post pánaboha s jeho eternálními a dokonalými ideály.

Peníze jsou tedy sociálním konstruktem, nebo též duchem. A jako společnost v tohoto ducha peněz věříme, čímž jej neustále znovu-aktualizujeme v přítomnosti a udržujeme jej tak při životě.

Společný konsensus umožnil zhmotnění a zosobnění NIC. Dokonce se podařilo toto NIC dosadit do středu, kolem kterého se pak všichni točíme jako planety na oběžné dráze.

To je docela hustý, ne? =)

Četlo: 1509
pridej.cz

Vložit nový komentář#

— Aby se komentář odeslal, políčka Jméno, Komentář a správná odpověď na antispamovou otázku musí být vyplněna!
— phpBB tagy ani jiné syntaxe tu nefungují, proto je nepoužívej – komentář jen bude plný balastu.