Týdeník Sedmička a Bezplenková metoda

07.05.2010, 12:30 | Svět, filosofie, politika...

V posledním (18. čísle) zdarma nabízeného týdeníku MF Sedmička jsem pozitivně překvapen objevil "dopis čtenáře" vychvalujícího bezplenkovou komunikační metodu. V takovém médiu jsem něco takového nečekal.

Andrea Škrobáková dostala prostor a její dopis s titulkem "Bezplenková metoda je pro děti skvělá" byl otištěn v rubrice Názory na str. 10.

Co to taková bezplenková metoda vlastně je? Způsob, jak malé děcko naučit od narození signalizovat potřebu vyměšování a způsob, jak matku nebo prostě pečující osobu naučit tyto jemné signály číst a okamžitě na ně dávat správnou zpětnou vazbu.

V nakl. DharmaGaia nedávno vyšla na toto téma knížka Ingrid Bauerové "Bez plenky" věnované právě využití lákavé možnosti "přirozené hygieny nemluvňat". Dále u nás existuje řada diskusních fór a skupin kde si o tom mohou rodiče minulí, současní i budoucí sdílet informace a zkušenosti.

Takovému přístupu k výchově dětí, spolu s moudře hledanými možnostmi, jak v dnešní společnosti moudře využít přirozeně dokonalého biologického systému lidské bytosti (viz např. Koncept kontinua) osobně velice fandím a jsem rád, že se i v konvenčních médiích objevují takové zmínky o takových alternativách dnes již přežitého, byť stále hojně praktikovaného přístupu k "péči" o děti stylem porodnice -- lékařský zákrok -- vyšetření -- oddělená postýlka -- řvoucí dítě -- kočárek -- nepřirozeně děcko jako střed světa -- matka psychuje děcko psychuje -- celoživotní následky na psychice.

Po dlouhé době, kdy jsem jako student žurnalistiky úspěšně ignoroval média a vyhýbal se většině kontaktu s nimi se pomalu znovu vracím do "kontaktu se světem" a jsem rád, že v něm občas nalézám i dobré věci :)

Četlo: 2622
pridej.cz

Komentáře#


1. Andrea Škrobáková# | 15.05.10, 22:10 | http://www.bezplenek.cz | andrea#vymyslicky.net

Děkuju moc za propagaci webu..:-) Snažím se, ale jde to ztuha...


Vložit nový komentář#

— Aby se komentář odeslal, políčka Jméno, Komentář a správná odpověď na antispamovou otázku musí být vyplněna!
— phpBB tagy ani jiné syntaxe tu nefungují, proto je nepoužívej – komentář jen bude plný balastu.